søndag 20. september 2015

Lillestrøm mot Liverpool 5. august 1990


Lillestrøm Sportsklubb vant den norske serien i 1989. Overlegent. I 1990 sesongen gikk det derimot fra topp til bunn for Lillestrøm Sportsklubb. Tredje sist med 25 poeng. Rosenborg var laget som skulle dominere norsk toppfotball det neste 10 året. Men nok om det. 5. august 1990 skulle Lillestrøm SK bryne seg på en stormakt. Liverpool FC.

Jeg kjente ikke til Lillestrøm Sportsklubb noe særlig. Mamma hadde en onkel som visst nok satt i styre til Lillestrøm Sportsklubb. Jeg hadde vært der. I Lillestrøm på besøk. Der onkelen bodde. Oldefar min var der også. Jeg husker jeg måtte sove inne på et rom med en fryseboks og en hund. Minner. Vi besøkte Åråsen. Jeg husker det knapt. Jeg vet at onkelen var brennende engasjert i Lillestrøm SK.

I vårt hus var det absolutt ingen tvil om at jeg nå var Liverpool supporter. Jeg fikk min første Liverpool drakt i 1989. Candy. Rød. Passformen var bedre før. Men at mor og far overrasket meg med en billett til Åråsen 5. august 1990. Det hadde jeg aldri trodd. Og i tillegg skulle de være med. De som ikke var så veldig interesserte.
Jeg husker turen over fjellet. Det er ca. 5-6 timer til Åråsen fra Odda. Veiene den gang. Så som så. Bilen vi hadde. Lada. Det sier seg selv. Blytung tur. Jeg brydde meg lite om det. Jeg hadde hele baksete for meg selv. Dandert med Liverpool`s farger. De få supporter sakene jeg den gang hadde. Flagget og hatten har jeg enda. Jeg gledet meg. Gledet meg til mitt første møte med fotballheltene mine. Tenk om Barnes & Rush var der. Tenk om Beardsley og McMahon scoret mål!

Møte med Åråsen var stort. Synd jeg ikke har bilde av selve kampen. Jeg viste billetten min ved inngangen. Det var mye mennesker. Gule og røde drakter. Over 9000 tilskuere. For meg virket det som om det var 100 000. Vi ble vist bort til plassene vi skulle sitte. Rad 3. Plass 90. Kortside. Trebenker. Vi satt rett bak det ene målet på Åråsen. Fin plass. Litt harde benker. Atmosfæren tok meg like mye som selve kampen. Jeg studerte alt. Tok alt innover meg. Stort for en liten gutt fra Hardanger.

Åråsen - foto: http://www.lskhistorikk.com/

Kampen var i gang. Jeg var litt skuffet over at ikke Peter Beardsley startet. Ellers så var jo både McMahon og Barnes på banen fra start. Kampen ble en typisk oppkjøringskamp for Liverpool. Litt rufs her og der, men full kontroll. McMahon scoret på tampen av 1. omgang. I 2. omgang kom Beardsley inn for Rosenthal. Jeg klappet vilt. Det var godt å se helten min entre banen. Burrows scoret til 2-0 før Barnes avsluttet det hele med 3-0 scoringen på tampen av kampen. Etter kampen gikk Liverpool spillerene rundt på banen og takket oss som hadde vært å sett på. Jeg ville ikke gå. Jeg ville møte heltene mine. Far min var skiftarbeider og skulle hjem på jobb, dagen etter. Vi hadde en lang tur hjem. Likevel kjørte han innom spillerhotellet i Lillestrøm. Jeg frydet meg. Vi gikk inn i resepsjonen og satt oss rundt et bord. Tenk om spillerene kommer nå! Jeg kjente et sug i magen.

Det gikk en stund. Virket som en evighet. Så kom spillerbussen. Ut steg den ene Liverpool stjernen etter den andre. McMahon, Barnes, Beardsley, Burrows, Grobbelaar, Rush, og resten av denne fantastiske gjengen. Gikk rett forbi oss. Inne på hotellet. Jeg kunne tatt ut hånden og hilst på dem. Jeg var for flau. Jeg tørte ikke spørre etter autografer. Tulling. Selvsagt. Det anger jeg på den dag i dag. Men dette var likevel noe av det største jeg noen gang har opplevd. Jeg er evig takknemlig.

Turen hjem. Midt på natten. Jeg la meg i baksete med et smil om munnen. For en opplevelse. Jeg sov hele turen. Foruten da jeg bråvåknet. Liggene flatt i seteryggene til mamma og pappa. Pappa hadde bråbremset. Rett foran en elg som stod midt i veien.

Takk for opplevelsen. Takk for turen. Mamma & Pappa.

Kampen 05.08.1990
Lillestrøm SK 0-3 (0-1) Liverpool FC.
Steve McMahon  45.'
David Burrows  69.'
John Barnes  88.'

Åråsen stadion, Lillestrøm
Tilskuere: 9.323


Liverpool FC lagbilde 1990 - 1991 sesongen

Lillestrøm SK lagbilde 1990 sesongen
Foto: http://www.lskhistorikk.com/

Opplevde noen av dere denne kampen live? Skriv gjerne om din opplevelse fra kampen i kommentarfeltet under!

Til vi minnes igjen - YNWA!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar